Na polskich weselnych stołach często królują schabowe i dewolaje, ryba po grecku, flaczki lub barszczyk oraz niezliczona ilość przekąsek, przystawek i sałatek, które niekiedy tworzą nieco chaotyczną całość. Może zatem warto pomyśleć o nieszablonowym menu i zaserwować gościom oryginalną ucztę, dzięki której nasze wesele będzie wspominane jako naprawdę wyjątkowa impreza? Oto kilka propozycji weselnego jadłospisu.
1.Podróż dookoła świata
Podróże kształcą, a podróże kulinarne sprawiają dodatkową przyjemność. Weselna uczta, która trwa zazwyczaj całą noc, to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z różnych zakątków świata. Najlepiej wybrać ok. 5 krajów i podać najbardziej charakterystyczne potrawy związane z danym regionem. Mogą to być kuchnie europejskie, np. włoska, francuska, hiszpańska, niemiecka i polska, ale warto także wybrać się nieco dalej i przygotować dania z kuchni japońskiej, wietnamskiej czy indyjskiej lub też amerykańskiej czy rosyjskiej. Każdy z krajów może być prezentowany w ustalonej wcześniej kolejności, np. podawania ciepłych dań – wówczas przy nakryciach dla gości warto umieścić specjalnie przygotowane, kreatywne menu, z którego wszyscy będą mogli się dowiedzieć, jakie kulinarne atrakcje czekają ich w ciągu całej imprezy.
2.Meksykańska fiesta
Jeżeli lubicie meksykańskie klimaty i wyraziste smaki, ciekawym i z pewnością nietuzinkowym rozwiązaniem będzie wesele w klimacie meksykańskiej fiesty. W takim wypadku oprócz menu warto zadbać o odpowiedni wystrój sali i dekoracje, nawiązujące do meksykańskiej kultury i krajobrazu, np. sombrera, kaktusy czy charakterystyczne wzorzyste tkaniny i dekoracje o wyrazistych kolorach. Jeżeli wynajmujemy zespół weselny, muzycy mogą być przebrani za kultowych mariachi. Na talerzach obowiązkowo powinno znaleźć się chilli con carne, burrito i tacos w najrozmaitszych wersjach, salsa, guacamole, a także faszerowane papryki czy empanadas. Dużą popularnością z pewnością będą cieszyły się również churros z dodatkiem różnorodnych słodkich sosów.
3.Szyk i elegancja
Osoby, które cenią sobie styl glamour, mogą zaplanować menu będące kompozycją najbardziej wyrafinowanych smaków. W takim wypadku ogromne znaczenie ma nie tylko smak i jakość potraw, ale również ich wizualna strona: każdy talerz powinien być małym dziełem sztuki, godnym najbardziej wytwornych restauracji. Warto również zadbać o profesjonalną obsługę, ponieważ potrawy podane z klasą smakują jeszcze lepiej.
4.Menu tematyczne
Wesele może być także imprezą tematyczną, z motywem przewodnim dotyczącym np. wspólnej pasji państwa młodych: może to być kino, literatura, żeglarstwo czy sporty ekstremalne – wybór jest właściwie nieograniczony. W takiej sytuacji możemy dostosować menu do leitmotiwu imprezy, przygotowując np. potrawy znane z ulubionych filmów czy charakterystyczne dla wybranej epoki.
5.Styl polskiej biesiady
Dla tych, którzy lubią tradycyjne rozwiązania, najlepszym rozwiązanie będzie typowa polska biesiada. Jednak nawet w tym na pozór oczywistym stylu możemy nieco zaszaleć, serwując gościom dania przyrządzone według receptur z kuchni staropolskiej, nieco zapomniane już w dzisiejszych czasach. Jak doradzają eksperci z http://alkohole.eurocash.pl/, warto również zadbać o duży wybór napojów alkoholowych i drinków bezalkoholowych, ponieważ nie każdy z gości może gustować w wysokoprocentowych trunkach.