Patelnie z powłokami uniemożliwiającymi przywieranie pokarmu do jej powierzchni znajdują się obecnie w prawie każdej kuchni. I nic w tym dziwnego – smażenie na tego typu naczyniach jest niezwykle przyjemne, a przywrócenie im idealnej czystości jest dziecinnie proste. Dzisiaj zastanowimy się, jaki model najlepiej sprawdzi się w kuchni.
Ostrożnie z teflonem
Jeszcze do niedawna największą popularnością cieszyły się patelnie i garnki pokryte teflonem. Decydując się na tego typu patelnię, należy mieć na uwadze, że podgrzewany do bardzo wysokich temperatur teflon uwalnia szkodliwe dla ludzkiego organizmu związki PFOA. Ponadto, teflonową powłokę bardzo łatwo uszkodzić – zarysowania doprowadzają do rozwarstwiania się powłoki, która traci swoje właściwości.
Patelnie na miarę XXI wieku
Czołowi producenci wyposażenia kuchennego odpowiadają na potrzeby świadomych konsumentów, którzy chcą wzbogacić swoje codzienne menu o zdrowe, smaczne i niskotłuszczowe pożywienie. W dobrych sklepach (na przykład na stronie gerlach.pl) znajdziesz wysokiej jakości naczynia wzmacniane neutralną dla organizmu ceramiką. Materiał naturalnego pochodzenia nie tylko sprawia, że przyrządzane dania nie przywierają do dna i ścianek naczynia, ale również pozytywnie wpływa na jakość i smak serwowanych dań – warzywa, ryby czy mięso przygotowywane w niskich temperaturach przy użyciu jedynie kilku kropel tłuszczu są bardziej soczyste, niezwykle aromatyczne i zachowują więcej składników odżywczych. Co ważne, nowoczesne patelnie kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek (w tym indukcyjną).
Aby nowa patelnia w nienagannym stanie służyła jak najdłużej, warto wzbogacić swoją kuchenną kolekcję o drewniane lub silikonowe szpatułki, łopatki i łyżki.