Pomimo tego, że granita jest traktowana przez nas najczęściej po macoszemu ze względu na jej nadmorski charakter i możliwość zakupienia przeważnie na deptakach, to jest to jeden z najlepszych, tradycyjnych deserów zapewniających ochłodę w upalne dni. Skąd pochodzi i czy można ją wykonać na bazie gotowych syropów?
Granita jest tradycyjnym deserem pochodzącym z Sycylii, gdzie dotarła razem z Arabami. Prostota jej przygotowania oraz dostępność składników na Sycylii sprawiła, że stała się tamtejszym tradycyjnym deserem. Wystarczyło zmieszać ze sobą wodę, sok z cytryny, cukier i dodać pokruszonego lodu, aby cieszyć się mrożonym deserem o niecodziennej, ziarnistej strukturze lodu.
Samodzielne przygotowanie granity
Samodzielne przygotowanie granity nie jest specjalnie trudne. Wystarczy posłużyć się sprawdzoną, sycylijską metodą, aby już po kilkunastu minutach cieszyć się chłodnym deserem. Zamiast lodu z gór można wykorzystać dostępne wszędzie komponenty do lodów – czy to gotowe kostki lodu, gotowe mrożone pasty lub samodzielnie zamrozić wodę w zamrażarce. Jeżeli jednak chcemy serwować granitę na skalę bardziej przemysłową, np. we własnej restauracji, to znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup specjalnej maszyny do granity. Maszyny do granity nie tylko zapewnią nam właściwe przygotowanie deseru, ale również utrzymają go w stanie gotowym do podania przez przynajmniej kilka godzin. Samodzielne wyciskanie soku z cytryny lub innych owoców również mogłoby w takim układzie sprawiać wiele problemów – rozwiązaniem są gotowe syropy do granity, które kosztują w okolicach kilkudziesięciu złotych.
Czy to się opłaca i jest smaczne?
Zacząć należy od tego, że syropy do granity są najczęściej robione na bazie naturalnych owoców, dzięki czemu w wielu przypadkach ich smak, barwa i konsystencja są zbliżone do samodzielnie wyciskanego soku, a jednocześnie ich użycie przyśpiesza przygotowanie granity. Syropy do granity to jednocześnie pewność, że nasza granita będzie po prostu smaczna – to producent danego syropu dba wtedy o odpowiednie zbilansowanie smaku i określa ile innych składników w postaci lodu, wody czy cukru musimy dodać do maszyny do granity.
Podsumowując, nie powinniśmy się obawiać gotowych półproduktów. Komponenty do lodów, jak i syropy do granity są powszechnie wykorzystywane, nawet w przypadku „domowej produkcji” na własny użytek. Tak jest po prostu prościej!
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/